Лінгвальна інконгруентність як причина відсутності семіозису в ситуації комунікації (на матеріалі англомовного кіно дискурсу) - Дубцова, Ольга Вячеславівна; Dubtsova, O. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті наведено результати аналізу лінгвальних причин комунікативних невдач у комунікативних ситуаціях повного нерозуміння мовця, що супроводжується комічним ефектом. Доказано, що подібні комунікативні невдачі виникають унаслідок економії або, навпаки, плеонастичного використання мовцем мовних ресурсів, а також креативної мовленнєвої діяльності мовця, що втілюється в оказіональних мовних виразах – продуктах словотворення (неологічних акронімах та телескопізмах) і нових метафорах. The article presents the results of the analysis of lingual causes of communicative failures in communicative situations of complete incomprehension of the speaker, which is accompanied by a comic effect. We prove that such communicative failures occur as a result of economy or, on the contrary, pleonastic use of language resources by the speaker as well as the speaker's creative activity, resulting in occasional linguistic expressions – products of word formation (neological acronyms and telescopic words) and new metaphors.
Lingual Incongruence as a Cause of the Absence of Semiosis in a Situation of Communication (on the Material of the English-language Cinema Discourse)
Keywords: комунікативна невдача communicative; failure; лінгвальна інконгруентність; lingual incongruence; комічний ефект; comic effect