Lego-технологія як засіб розвитку моделювально-конструктивної діяльності дітей середнього дошкільного віку - Тіхонова, Олена Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню процесу розвитку моделювально-конструктивної діяльності дітей середнього дошкільного віку засобом LEGO-технології у закладі дошкільної освіти. Розкрито теоретичні основи вивчення розвитку моделювально-конструктивної діяльності дітей середнього дошкільного віку в освітньому середовищі закладі дошкільної освіти. Встановлено, що моделювально-конструктивна діяльність пов’язана з розвитком когнітивних процесів – умінням узагальнювати, класифікувати та порівнювати об’єкти. У роботі розглянуто значення моделювально-конструктивної діяльності, як важливого компонента розвитку дитини, який сприяє формуванню креативного та логічного мислення, дрібної моторики та просторових уявлень. Також у роботі проаналізовано сучасні підходи до використання LEGO-технології в освітньому процесі, що збагачує ігрову діяльність та розвиває соціальні навички дітей. Доведено, що ефективність розвитку моделювально-конструктивної діяльності суттєво зростає за використання Лего-технології. Досліджено рвівні розвитку моделювально-конструктивних навичок дітей середнього дошкільного віку та експериментально перевірено ефективність описаної системи дидактичних ігор та вправ з конструктором LEGO в освітньому середовищі ЗДО.
Keywords: моделювально-конструктивна діяльність; LEGO-технологія