Аналіз стратегій сталої логістики у глобальному масштабі - Рейкін, Віталій Самсонович; Сапотніцька, Наталія Ярославівна; Григорук, Ірина Олександрівна (Видавнича група «Наукові перспективи», 2024)
Статтю присвячено дослідженню стратегій сталої логістики в глобальному масштабі, розглянуто поняття «сталий розвиток» та «стала логістика». Методологічною основою наукової розвідки стали: методи збирання та порівняння інформації, аналізу, синтезу та узагальнення даних із вітчизняних та зарубіжних джерел. Відзначено, що логістика є ключовою складовою частиною сучасного бізнесу, що охоплює управління всім процесом переміщення товарів та послуг від постачальника до кінцевого споживача. В умовах щораз більших екологічних викликів і глобалізації сталий підхід до логістики стає необхідним для досягнення конкурентних переваг і забезпечення довгострокового розвитку підприємств. Процеси глобалізації, інтернаціоналізації та транснаціоналізації значно підвищили роль логістики як ключового сполучного елемента міжнародного бізнесу, що підкреслює необхідність формування та оптимізації міжнародних транспортно-логістичних систем. В умовах екологічних проблем та вимог до корпоративної відповідальності сталий розвиток стає важливою складовою частиною цієї оптимізації. Крім того, відзначено, що інтеграція принципів сталого розвитку в логістичні стратегії допомагає зменшити екологічний вплив, підвищити ефективність ресурсного використання і сприяти соціальному прогресу. Зазначено, що на глобальному рівні стратегії сталої логістики зосереджені на зменшенні негативного впливу логістичних процесів на навколишнє середовище та на покращенні економічної ефективності. Стратегії сталої логістики у світовому масштабі включають оптимізацію ланцюгів постачання, впровадження зелених технологій, цифровізацію й автоматизацію процесів, підвищення енергетичної ефективності та реалізацію принципів циркулярної економіки. У результаті з’ясовано, що ці стратегії допомагають зменшити вплив на довкілля, знизити витрати та підвищити ефективність логістичних процесів. Запровадження стратегій логістики допомагає компаніям відповідати вимогам споживачів та регуляторів, а також сприяє збереженню природних ресурсів для майбутніх поколінь.
Keywords: Логістика; сталий розвиток; глобальні стратегії; оптимізація ланцюгів постачання; елені технології; ифровізація; автоматизація процесів; енергетична ефективність; циркулярна економіка; 658.5:504.03:339.9