Експресіоністична транскрипція дійсності/історія у творчості Ліни Костенко - Яструбецька, Галина Іванівна; Iastrubetska, Halyna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті зроблено спробу розширити інтерпретаційно-аналітичні параметри літературного доробку Л. Костенко через використання критеріїв і понятійного апарату, вироблених представниками та адептами експресіонізму. Вибір вектора дослідження детермінований психосоматичними і світовідчуттєвими особливостями Л. Костенко, що збігаються з маніфестованими експресіонізмом баченням, сприйманням і переживанням світу. Спостереження і висновки аргументуються самосвідченням автора і відомостями, наданими найближчим оточенням, зокрема, О. Пахльовською.

Works of Lina Kostenko complete the Ukrainian literary-expressionistic discourse by the own version in the parameters of the left and authentic Expressionism, claiming the heterogeneity of the phenomenon, the multiplicity the author's presentations-modifications saving the "hard core" (Z. Konstantinovich) of expressionistic poetics.
Expressionistic Transcription of Reality/History in the Works of Lina Kostenko
Keywords: Л. Костенко; експресіонізм; художня свідомість; есхатологічно маркованій концепція історії; expressionism; activism-patetizm; crisis; tragedy; eschatologism