Семантика давньоримського побуту - Шульга, Світлана Анатоліївна; Shulha, Svitlana A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Предметом вивчення навчальної дисципліни є особливості історичної семантики (знаковості) побутової системи Стародавнього Риму, що дозволить використати побутовий матеріал для історичної реконструкції, поглибленого вивчення історії античного Риму. Об’єктом курсу є історія Стародавнього Риму. Вивчення курсу передбачає визначення основних чинники формування побутових ознак Стародавнього Риму; виявлення особливих рис побуту Стародавнього Риму; простеження взаємозв’язків побутових особливостей Стародавнього Риму із характеристиками грецької та давньосхідних цивілізацій; розгляд економічних, соціальних, політичних та культурно-етнічних побутових харак¬теристики давньоримської цивілізації. Дисципліна «Семантика давньоримського побуту» тісно пов’язана з наступними дисциплінами «Археологія», «Етнологія», «Історія Стародавньої Греції та Риму», «Історія культури».
Keywords: римська сім'я; римська община; Стародавній Рим; гладіаторство; давньоримські свята; семантика