Система післядипломної педагогічної освіти регіону та напрями її вдосконалення - Бирка, Маріан; Byrka, Marian (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті виділено три рівні організації системи післядипломної педагогічної освіти регіону: 1) рівень області; 2) рівень району; 3) рівень загальноосвітнього навчального закладу. Між рівнями цієї структури простежуються ієрархічність, розподіл функцій і підлеглість, тобто шкільний рівень підпорядкований районному, а районний рівень – регіональному. Окреслено завдання діяльності на кожному рівні та визначено напрями вдосконалення регіональної складової системи післядипломної педагогічної освіти з проблеми професійного розвитку вчителів природничо-математичних дисциплін.В статье выделены три уровня организации системы последипломного педагогического образования региона: 1) уровень области; 2) уровень района; 3) уровень общеобразовательного учебного заведения. Между уровнями данной структуры прослеживаются иерархичность, распределение функций и подчиненность – то есть, школьный уровень подчинен районному, а районный уровень – региональному. Определены задачи деятельности на каждом уровне. Среди направлений совершенствования региональной составляющей системы последипломного педагогического образования по проблеме профессионального развития учителей естественно-математических дисциплин определены: 1) обновление содержания и технологии профессионального развития на курсах ПК; 2) научно-методическое сопровождение профессионального развития учителей в межкурсовой период; 3) мониторинг их профессионального развития.In the article three levels of organization of postgraduate teacher education in the region are identified: 1) the level of the region; 2) district level, and 3) the level of educational institution. Between these levels of the hierarchical structure the distribution of functions and subordination is observed, i. e., school level is subordinate to district and district level to regional. The objectives of each level are outlined. The directions of improvement of the regional component of the postgraduate education on the issue of professional development of teachers of natural sciences are: 1) update the content and technology of professional development of teachers on training courses; 2) scientific and methodological support for the professional development of teachers in intercourse period; 3) monitoring of their professional development.
The Regional System of Teachers’ Postgraduate Education and Directions of its Improvement.
Keywords: післядипломна освіта, регіональний складник, напрями вдосконалення, науково-методична робота, професійний розвиток, учителі природничо-математичних дисциплін; последипломное образование, региональная составляющая, направления совершенствования, научно-методическая работа, профессиональное развитие, учителя естественно-математических дисциплин.; continuing education, the regional component, directions of improvement, scientific and methodical work, professional development, teachers of natural sciences.