Вплив іонізуючого опромінення на показники фізичного розвитку та адаптаційних можливостей підлітків - Трофим’як, Юрій; Trofymiak, Yurij (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Здійснено порівняльний аналіз основних антропометричних та фізіометричних показників обстежуваних, на основі яких установлено основні тенденції щодо стану фізичного розвитку та адаптаційних можливостей підлітків в умовах впливу радіоактивного забруднення. У результаті дослідження показано, що основні антропометричні показники (ріст, маса, окружність грудної клітки) характеризувалися нижчими показниками в школярів, котрі зазнають впливу іонізуючого опромінення; достовірні відмінності зафіксовано серед дівчат. Вищими показниками ЧСС у контрольній групі обстежуваних характеризувалися хлопці, в експериментальній – дівчата. Показними артеріального тиску є вищими для підлітків експериментальної групи. За показниками ЖЄЛ переважали також обстежувані експериментальної групи. Вищу схильність до напруження механізмів адаптації за показником АП зафіксовано в дітей, котрі проживають на радіоактивно забрудненій території.Comparative analysis of basic anthropometric and fsomething indicators examined, based on which we established the basic trends in the state of physical development and adaptive capacities of adolescents in conditions of exposure to radioactive contamination. The study shows that the main anthropometric indicators (height, weight, chest circumference) were characterized by lower performance of the students, who are exposed to ionizing radiation; significant differences recorded among girls. Higher heart rate in the control group of patients characterized by the boys, experimental girls. Remarkable blood pressure is higher for adolescents of the experimental group. Indicators YELLOW also dominated the examined experimental group. The higher propensity for stress adaptation mechanisms in terms of AP recorded for children living in the contaminated area.
Major Trends in Physical Development and Adaptive Capacities of Adolescents Living in Contaminated Areas
Keywords: адаптаційний потенціал; іонізуюче опромінення; підлітковий вік; фізичний розвиток; adaptive capacity; ionizing radiation; puberty; physical development