Соціальна персоналізація творчої особистості - Прокопович, Тетяна Анатоліївна; Prokopovych, Tetiana A. (Інститут психології імені І. С. Костюка, 2011)
Постановка наукової проблеми та її значення. Аналіз психологічних механізмів адаптації та показників, що впливають на неї, має вирішальне значення для вибору шляхів і засобів керування цим процесом. Вагоме місце серед психологічних чинників адаптації займає самооцінка особистості і її персоналізація. Досить часто вони виступають як своєрідний «фундамент особистості» в процесі адаптації, виділяючи риси, що сформувалися на основі стереотипів та соціальних ролей, властивих людині і відкидаючи інші «відокремлені від неї». Цей «фундамент» має безпосередній вплив на рівень соціальних прагнень та інтересів особистості, рівень мотивації досягнення успіху і може сприяти чи не сприяти розкриттю людини у суспільстві, її професійній реалізації.
Keywords: емоційна стійкість; персоналізація; емоційність; художники; адаптація