Біла книга: розвиток інклюзивного ринку праці в умовах релокації бізнесу та вимушеної міграції - Павліха, Наталія Володимирівна; Цимбалюк, Ірина Олександрівна; Корнелюк, Ольга Антонівна; Уніга, Олег Вікторович (Луцький національний технічний університет, 2026)
Біла книга «Розвиток інклюзивного ринку праці в умовах релокації бізнесу та вимушеної міграції» присвячена комплексному аналізу трансформацій ринку праці України в умовах повномасштабної війни, просторових зрушень економічної активності та масштабної внутрішньої міграції населення. У центрі уваги – інклюзивність як критерій стійкості ринку праці, роль людського капіталу, вплив релокації бізнесу на регіональний розподіл робочих місць, а також можливості інтеграції внутрішньо переміщених осіб у формальну зайнятість і підприємництво. Авторський колектив поєднує аналітичну діагностику регіональних диспропорцій із обґрунтуванням інституційних, економічних і просторових механізмів розвитку інклюзивної зайнятості, зокрема через цифрові інструменти, циркулярні моделі економіки та локалізовані ланцюги доданої вартості. Видання орієнтоване на формування сучасної політики зайнятості, що спрямована не лише на компенсацію втрат, а на створення адаптивної, соціально справедливої та резильєнтної моделі ринку праці в процесі відновлення України. Видання адресоване науковцям, фахівцям у сфері економіки праці та регіонального розвитку, представникам органів державної влади і місцевого самоврядування, експертам з питань зайнятості, соціальної політики та відновлення, а також докторантам, аспірантам і студентам економічних та управлінських спеціальностей.
Keywords: інклюзивний ринок праці; релокація бізнесу; внутрішньо переміщені особи (ВПО); вимушена міграція; зайнятість населення; політика зайнятості; соціальна інтеграція; регіональний розвиток; просторові диспропорції; людський капітал; циркулярна економіка; зелене відновлення; соціальні інновації; цифровізація праці; інституційні механізми; адаптивність ринку праці; резильєнтність економіки; післявоєнне відновлення; сталий розвиток; локалізовані ланцюги доданої вартості; соціальне партнерство; трансформація ринку праці України; 331.5:314.74:338.2(477)