Аналіз проблем сімей, які виховують дитину з вадою слуху - Стасюк, Людмила; Слюсар, Марина (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті розглядаються основні проблеми та труднощі, з якими стикається сім’я, яка виховує дитину з вадою слуху. Наведено стадії розвитку почуттів батьків хворої дитини, охарактеризовано типи ставлення батьків до глухої дитини. Окрема увага звертається на те, що не лише діти з порушеннями потребують постійної підтримки та допомоги дорослих, а й самі батьки означеної категорії дітей потребують консультування на постійній психолого-педагогічній основі. Окреслено проблеми сімей, які виховують дитину з порушеннями слуху на психологічному, соціальному і соматичному рівнях. Наголошується, що рішення багатьох окреслених у статті проблем сімей, які виховують дитину із вадою слуху, можливе за умови опанування батьками жестової мови, а також у ході тісної роботи із спеціальними службами допомоги. The article discusses the main problems and difficulties the family raising a child with a hearing defect. The stages of development of feelings parents of a sick child and the types of parent’s attitude to deaf children are shown and characterized in the issue. Special attention is paid to the fact that not only children with disabilities need constant support and adult assistance but parents raising a child with a hearing defect need counseling on permanent psychological and pedagogical basis. The family that upbringing a child with physical and mental disorders encounters with significant emotional experiences, disturbed interaction with society (relatives, friends), distorted interfamilial marital relationship, disturbed the reproductive behavior of spouses, created misconceptions about the child, opportunities its treatment and education. The problems of families raising a child with hearing impairment in psychological, social and somatic levels were outlined in the article. Noted that the solution of many problems the families raising a child with a hearing defect possible if parents will master sign language and work with special assistance services.
Keywords: сім’я; дитина з порушеннями слуху; розвиток; проблеми сім’ї, яка виховує дитину з вадою слуху; психологічна допомога