Боротьба за економічну першість у важкій промисловості між Півднем України, Польщею (Царством Польським) та Уралом (до 1914 р.) - Ковальчик, Рафал Віктор (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті розкрито економічну політику Російської імперії у важкій промисловості, спрямовану на формування нового промислового району на Півдні України. Наголошено, що в першій половині ХІХ ст. Росія була економічно відсталою державою. Протекційна система не сприяла притоку західного капіталу у вигляді прямих інвестицій. Поразка в Кримській війні змусила російську владу переглянути економічну політику. Наголошено на розвитку залізничного транспорту. Підкреслено, що на початок 1870-х рр. Царство Польське перетворилось у найбільш промислово розвинуту частину Російської імперії, однак його важка промисловість не мала надійної сировинної бази. Відкриття багатих покладів залізної руди в Кривому Розі на Півдні України змінило ситуацію. Російська влада зробила ставку на розвиток важкої промисловості в цьому регіоні. У статті показано, якими заходами уряд сприяв перетворенню Півдня України в новітній і найбільший центр важкої промисловості в Російській імперії, другий за обсягами виробництва в континентальній Європі. Зроблено висновок, що боротьбу за економічну першість у важкій промисловості в Російській імперії виграв Південь України, витіснивши на другі позиції Царство Польське та Урал.
Keywords: Російська імперія; Царство Польське; Південь України; Урал; важка промисловість; металургійна промисловість; вугільна промисловість; західний інвестиційний капітал