В. О. Сухомлинський про виховання здорової дитини - Галан-Влащук, В.; Galan-Vlashchuk, V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У сучасному суспільстві життя й здоров’я людини визнано найвищими людськими цінностями. Тому сьогодні одним із головних завдань національної системи освіти є виховання свідомого ставлення учнів до свого здоров’я та здоров’я інших, формування засад і гігієнічних навичок здорового способу життя, збереження й зміцнення фізичного, психічного, соціального та духовного здоров’я дитини. Завдання дослідження – висвітлен¬ня поглядів, практичного досвіду В. Сухомлинського щодо здоров’язберігальної освіти учнів, з’ясування психолого-педагогічних і медико-гігієнічних основ виховання здорової дитини. На основі аналізу педагогічної спадщини В. Сухомлинського висвітлено думки видатного педагога щодо проблеми збереження здоров’я дитини. Розкрито психолого-педагогічні та медико-гігієнічні засади організації навчально-виховного процесу Павлиської “Школи радості”, спрямованого на розвиток здорової дитини. Отже, проведений науковий пошук дає підстави для висновку про те, що В. Сухомлинський величезного значення надає турботі про дитяче здоров’я – фізичне та духовне, про гармонію тіла й духу дитини. Особливу увагу педагог звертає на дидактогенну природу виникнення хвороб учнів (інформаційне перенасичення навчального процесу, його прискорений темп тощо). In modern society life and health are recognized as the highest human values. Today one of the main objectives of the national educational system is nurture conscious attitude of students to their health and health of the others, formation of the principles of hygiene and healthy habits, saving and improving of physical, psychological, social and spiritual child’s health. The aim of the study is to highlight the views of practical experience of V. Sukhomlynsky theory of healthy education of students, clarify psychologico-educational, healthy-hygiene basics of nurture of the healthy child. On the basis of the analysis of pedagogical heritage V. Sukhomlynsky the outstanding pedagogical opinions about health problems of the child were highlighted. Psychological, educational, medical and hygienic principles of the educational process created by Pavlyskoyi “School of joy” of the development of a healthy child were exposed. Conducted scientific research suggests that V. Sukhomlynsky gives great attention to the care of children’s health, physical and spiritual harmony. Particular attention is drawn by teachers to the nature of illnesses of students (informational oversaturation of educational process, its accelerated speed, etc.).
V. O. Sukhomlynsky about Upbringing of a Healthy Child.
Keywords: В. О. Сухомлинський; здоровий розвиток дитини; психолого-педагогічні основи; V. O. Sukhomlynsky; health development of a child; psychological; educational; medical and sanitary basis; медико-гігієнічні основи