Вплив зниження рівня ґрунтових вод на іхтіофауну озерних екосистем Шацького національного природного парку - Бігун, В. К.; Куньчик, Т. М.; Климнюк, О. М.; Мосніцький, В. О.; Bigun, V. K.; Kun’chyk, T. M.; Klymnyuk, O. M.; Mosnitskyi, V. O. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2012)
У результаті досліджень встановлено, що зниження рівня ґрунтових вод внаслідок збільшення площ осушених земель призводить до зменшення нерестових площ, зниження рибопродуктивності та іхтіологічного різноманіття. Розглянуто екологічні проблеми, що можуть негативно вплинути на екосистему Шацького національного природного парку за подальшої розробки Хотиславського родовища крейди в Білорусі. It is set as a result of researches, that lowering of water-table as a result of increase of areas of the dried earth’s results in diminishment of spawning areas, decline of fish productivity and ichthyology variety. Ecological problems which can negatively influence on ekosystem of the Shatsk national natural park at subsequent development of the Khotyslav deposit of chalk in Belorussia are considered.
Influence of Fall Level of Groundwater on Ichthyofauna of Lake Ecosystems of the Shatsk National Natural Park
Роботу виконано в ГДУОВВВЖР та РР у Волинській області
Keywords: осушення; кар’єр; крейда; Шацький національний природний парк; іхтіологічне різноманіття; drainage; quarry; chalk; Shatsk national natural park; ichthyology variety