Використання IT технологій у навчанні англійської мови в середній школі - Семенюк, Антоніна Афанасіївна; Даценко, Вікторія (My University, 2024)
У статті розглянуто методику використання ІТ технологій у навчанні англійської мови в середній школі, а також оцінку їхньої ефективності через експериментальне дослідження. Сьогодні освітній процес передбачає впровадження інноваційних технологій, таких як мобільні додатки, інтерактивні вправи, онлайн-платформи, що сприяють підвищенню якості навчання та розвитку мотивації учнів. Новизна полягає в експериментальному дослідженні, проведеному на базі Луцького ліцею № 22, з метою аналізу найпродуктивніших ІТ технологій у навчанні орфографії, лексики, аудіювання та граматики сучасної англійської мови. Використання таких методів, як педагогічний експеримент, статистичний аналіз результатів тестування, а також спостереження за зміною мотивації та комунікативних навичок учнів підтверджують валідність висновків. Результати розгляду показали, що інтеграція ІТ технологій дозволяє підвищити середні бали учнів з граматики, аудіювання та загального рівня володіння мовою, а також мотивацію до навчання та самостійної роботи. На основі отриманих даних запропоновано практичні рекомендації для викладачів, які включають підвищення рівня підготовки вчителів через організацію тренінгів, інтеграцію ІТ технологій на всіх етапах навчання, використання елементів гейміфікації та інтерактивних платформ, а також регулярний моніторинг їх ефективності.
Keywords: ІТ технології; IT technologies; штучний інтелект; artificial intelligence; комунікативні навички; communication skills; 373.3.091:379.8