Туристсько-рекреаційні ресурси Ковельського району Волинської області - Чижевська, Лариса Тарасівна; Дацюк, Вікторія Олегівна; Поторась, Олег Володимирович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Проведено аналіз природних та історико-культурних складових туристсько-рекреаційних ресурсів Ковельського району Волинської області. Детально проаналізовано природні передумови розвитку сфери туризму та рекреації. Визначено унікальну роль лісів, водних об’єктів, природоохоронних територій, флори та фауни у формуванні структурних особливостей галузі відпочинку населення. Проаналізовано стан та напрями використання окремих рекреаційних пунктів району. Систематизовано матеріали щодо наявних історико-культурних ресурсів у межах Ковельського району. Подано інформацію про специфіку місцевих музеїв, історичних та сакральних споруд. Охарактеризовано мережу приватних садиб, що функціонують на досліджуваній території. Простежено сезонні особливості розвитку туристсько-рекреаційної сфери та її вплив на суспільно-географічні й економічні процеси у районі. Встановлено, що досліджуваний район має низку переваг для розвитку туризму та рекреації, серед яких унікальність ландшафтів, значні площі лісів, тиша й чистота природних компонентів. Виявлено чинники, що перешкоджають ефективному розвитку туризму та рекреації у районі, а саме недосконалість інфраструктури та відсутність реклами. Підтверджено, що дослідження природних та історико-культурних передумов туристсько-рекреаційної діяльності сприятиме вдосконаленню її функціонування, підвищенню рівня життя населення району, забезпечить екологічну освіченість та пізнавальну діяльність туристів.
Keywords: Волинська область; Ковельський район; туристсько-рекреаційні ресурси; туризм; рекреація; природні ресурси; лісистість; ландшафтні заказники; водні ресурси; природно-заповідний фонд; сільський туризм; зелений туризм