Екстракція біологічно активних речовин з пряно-ароматичних рослин (імбиру, коріандру, кардамону) та їх антиокиснювальна дія в жирових системах - Ніколайчук, Лілія; Літвінчук, Марія; Овдійчук, Яна; Драгонюк, Микола; Кадикало, Елла; Марушко, Лариса (СНУ, 2014)
Через визначення пероксидного числа (ПЧ), розрахунок індукційного періоду та відсотка інгібування проведено оцінку антиокиснювальної дії екстрактів з деяких пряно-ароматичних рослин у жирових системах (на прикладі олії соняшникової). Одержано олійні екстракти коріандру (Coriandrum sativum), кардамону (Viridiplantae), імбиру (Zíngiber). Для стабілізації олії соняшникової ефективними виявились олійні екстракти коріандру та імбиру, але екстракт кардамону має кращу антиокиснювальну дію при підвищеній концентрації.
Keywords: антиоксидантний ефект; олійний екстракт; ефірна олія; пероксидне число; відсоток інгі¬бування; індукційний період