Арт-терапевтичний підхід в роботі практичного психолога зі страхом майбутнього в осіб похилого віку - Магдисюк, Людмила Іванівна; Хлівна, Олександра Миколаївна; Дучимінська, Тамара Іванівна (ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», 2020)
У статті розкрито сутність творчої особистості практичного психолога у роботі з особами похилого віку, завдання і функціональні можливості арттерапії, з’ясовано особливості її використання в умовах сучасних закладах освіти України, Акмеуніверситетах. Увага зосереджена на арттерапії, яка допомагає людині повернутися до самовираження, самовідкриття, самостійного творення, дає незабутні враження і почуття, активізує внутрішній потенціал особистості. Теоретично обґрунтовано: арт-терапевтична робота включає арттерапевтичні технології (анімаційна терапія, синтетична терапія, бібліотерапія, казкова терапія, кінотерапія, драматерапія, ігротерапія, музикотерапія, піcкова терапія, ізотерапія), арттерапевтичні методи (лекції, доповіді, написання нарисів, суперечок). Доведено, що спонтанність і творчість є найважливішими складовими мистецьких технологій. Окреслено тенденції впровадження арт-технології казкотерапії як методу, в якому казкова форма застосовується для інтеграції особистості, розвитку її творчих здібностей, удосконалення взаємодії з навколишнім світом. Охарактеризовано види казок та специфіку їх застосування у творчій самореалізації особистості.
Keywords: творчість; особистість; арттерапія; креативність; казкотерапія; види казок; творча діяльність; страх; майбутнє; похилий вік