Професійні відносини викладача фізичного виховання зі студентами під час формування фізкультурно-оздоровчих компетентностей - Грибан, Григорій; Hryban, Hryhoriy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Підготовка майбутніх викладачів фізичного виховання має розглядатися як науково обґрунтована система суб’єкт-суб’єктної взаємодії студентів і професорсько-викладацького складу вищого навчального закладу. Головнамета такого підходу – уніфікація й спрощення управлінської діяльності, створення умов для більш ефективного вирішення загальних питань наукової організації педагогічної праці. У статті розкрито психолого-педагогічні аспекти відносин викладача зі студентами під час формування фізкультурно-оздоровчих компетентностей. Серед найважливіших особистісних і ділових якостей викладача, які позитивно впливають на стоунки зі студентами, доброта, уважність, професіоналізм, терплячість, справедливість, фізична підготовленість, чесність, витримка, стриманість, дотепність тощо. Установлено, що найважливішим кінцевим результатом навчально-виховного процесу є ставлення студентів до фізичного виховання, рівень сформованої мотивації та наявність у випускників фізкультурно-оздоровчих компетентностей.Preparation of future teachers of physical education should be seen as subject-subject interaction system of students and professional and teaching staff of higher educational establishment based on the scientific substantiation. The main goal of this approach is the unification and simplification of managerial activity, creating the conditions for more effective solutions to common scientific organization of educational work. The psychological and pedagogical aspects of relations between teacher and students during the formation of sport and health competencies are revealed in this paper. The most important personal and professional qualities of the teacher that positively affect relationship with students are: kindness, attentiveness, professionalism, patience, justice, physical fitness, honesty, self-control, restraint, wit and others. It was established that the most important end result of the educational process is the attitude of students to physical education, existing level of motivation and sport and health competencies of the graduates.
Рrofessional Relationship of a Teacher of Physical Education with Students During the Formation of Sports and Health Improving Competencies
Keywords: фізичне виховання; студент; викладач; відносини; фізкультурно-оздоровчі компетентності; physical education; student; teacher; relationship; sport and health improving competencies