Психолінгвальні закономірності відтворення художнього тексту в перекладі (на матеріалі англійської та української мов) - Засєкін, Сергій Васильович (My University, 2020)
Дисертацію присвячено вивченню психолінгвальних закономірностей як нетипових рис у перекладі художніх творів з англійської на українську. Дослідження ґрунтується на засадах теорії релевантності щодо розмежування мовних одиниць – носіїв процедурного та концептуального значення. Аналіз паралельного англо- українського корпусу та зіставного українського корпусу художніх прозових творів на основі комп'ютерного психолінгвістичного та статистичного аналізу засвідчив систематичний прояв, відповідно: Д-закономірностей ускладнення, нормалізації, спрощення, вирівнювання, експліцитації, імпліцитації, дераціоналізації; спрощення, експліцитації, вирівнювання, імпліцитації, нормалізації, ускладнення, дераціоналізації. Ключові слова: зіставний корпус, паралельний корпус, перекладна закономірність, процедурне значення, психолінгвістика, LIWC.
Keywords: перекладна закономірність; зіставний корпус; паралельний корпус; процедурне значення; психолінгвістика; LIWC; 811.111’25:811.161.2’25:[808:81’23]