Розвиток навичок комунікації та мовлення у дітей з розладами аутистичного спектра (РАС) в умовах інклюзивного навчання - Луканьова, Людмила Олексіївна (My University, 2024)
Навички соціальної комунікації - це комплексний процес, якому люди навчаються в дитинстві, підлітковому та навіть в ранньому дорослому віці. Розлад аутистичного спектра характеризується широким колом відмінної поведінки, труднощів в соціальній взаємодії та особливою природою формування комунікативних навичок спілкування за допомогою вербальних і невербальних засобів із метою передавання та одержання інформації. Філософія інклюзії базується на вірі в те, що кожна людина з вадою має отримати освіту і житлові умови, які б якомога ближче відповідали нормальним. Вона передбачає істотні зміни в культурі, політиці та практичній діяльності шкіл. Одним із аспектів інклюзивної освіти є забезпечення ефективності навчання дітей з особливостями психофізичного розвитку в загальноосвітньому закладі. Увага зосереджується на соціалізації дітей цієї категорії та якості навчання. Діти з особливими потребами стають частиною нашого життя, вони включаються в загальноосвітні школи, оточення, спільноти. До них ставляться як до рівних і як таких, що заслуговують на повагу і сприйняття їх такими, як вони є. Це те право, яким всі ми користуємось як члени суспільства.
Keywords: Спеціальна та інклюзивна освіта.; Інклюзивна освіта; соціальна комунікація; розлади аутистичного спектру