Творчість Лесі Українки як програма культурного номадизму: погляд із ХХІ ст. - Поліщук, Ярослав; Polishchuk, Yaroslav (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто творчість видатної української письменниці Лесі Українки як проект культурного номадизму. Свого часу це був виклик традиції, адже українська література ХІХ ст. розвивалася в річищі патріархальної культури й виконувала головно охоронну функцію, що цілком зрозуміло в умовах імперського домінування. Натомість Леся Українка радикально змінює формулу національної культури, пов’язуючи її не з вірністю консервативній традиції, не з апологією дому та «своєї правди», а з освоєнням загального культурного досвіду, з умовним мандруванням культурно-цивілізаційними світами, які вона своєрідно приміряє до образу українського буття. Така твор- чість сприяла й надалі сприяє модернізації української культури, її здатності до сприйняття та екстраполювання себе в колі давніх та різноманітних культур. In the article there is researched the work of prominent Ukrainian writer Lesia Ukrainka. The author tries to represent it from the point of view of new methodology − as a project of cultural nomadism. According to that time such kind of creating became a challenge to tradition, because Ukrainian literature in XIXth century, developed mainly in the context of the patriarchal culture and was perceived as function of security of the tradition. Such position was the result of the influence of imperial domination. Lesіa Ukrainka radically changes understanding of national culture, showing it not as conservative tradition with an apology of your own home and your own truth, but as development of shared cultural experience with conditional journey through cultural and civiliza- tional world, which she originally used to the reopening of the culture of Ukraine. Such work modernized the cultural consciousness and culture at all and still to do it nowadays.
Lesia Ukrainka’s Creativity as a Program of Cultural Nomadism: View from the XXI Century
Keywords: творчість; образ; культурний номадизм; традиція; національна культура; культурний досвід; literature; image; cultural nomadism; tradition; national culture; cultural experience