Мовний образ Києва в текстах І. С. Нечуя-Левицького - Мялковська, Людмила (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті зроблено спробу змоделювати за художніми текстами І. С. НечуяЛевицького мовний образ Києва другої половини ХІХ – початку XX ст. Конкретизовано простір міста Києва власними назвами – топонімами, назвами сакральних споруд, детально описано пейзажні картини, виявлено типові епітетні, метафоричні структури, зафіксовано прагматично-оцінну семантику феномену «місто Київ», у якій поєднано візуальні картини з пізнавально-історичною інформацією.
Keywords: мовна особистість І. С. Нечуя-Левицького; мовний образ; пейзаж; історія української літературної мови