Духовенство білорусько-литовських губерній Російської імперії під час війни 1812 року: історіографія питання - Filatova, Elena; Філатова, Олена (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Проаналізовано висвітлення в історичних дослідженнях ставлення духовенства білорусько-литовських губерній до воюючих сторін під час російсько-французької війни 1812 р. На думку дослідників, духовенствовсіх конфесій, як і інші стани цих губерній, не зайняло однозначної позиції. Значна його частина прагнула три-матися осторонь від війни між Російською та Французькою імперіями. Небагато католицького та уніатського духовенства підтримали Наполеона. Православне духовенство або виїжджало за межі окупованих ториторій, або змушене було складати присягу на вірність Наполеону. На підтримку Російської імперії виступили члени єзуїтського ордену, старообрядці, частина уніатського духовенства, хасиди.The scholars prove that the clergy as well as other estates on the territory had diverse attitudes to the war. The clergy generally wanted to stay away from hostilities of Russian and French empires. Few catholic and uniate priests supported Napoleon and tried to turn Orthodix Christian to Catholicism. Otrhodox priests had to either leave territory or to pledge allegiance to Napoleon. Jesuits, Old Believers, Uniates and hasids supported Russian Empire.
Clergy of the Belarusian-Lithuanian Provinces of the Russian Empire During 1812 War: Historiography
Keywords: історіографія; білорусько-литовські губернії; духовенство; війна 1812 р.; historiography; Belarusian-Lithuanian provinces; clergy; 1812 war