Оцінка впливу на довкілля діяльності філії «Маневицьке лісове господарство» - Онуфрійчук, Михайло Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У даній кваліфікаційній роботі подані результати досліджень, які стосуються оцінки впливу на довкілля планованої діяльності зі спеціального використання лісових ресурсів в порядку проведення суцільних рубок головного користування на території філії «Маневицьке лісове господарство». Представлені результати оцінки факторів довкілля, що зазнають впливу при плановій діяльності, а саме суцільних рубках головного користування. Проаналізовані технологічні операції, що впливають на стан навколишнього природного середовища і оцінений можливий вплив на довкілля. У першому розділі було вивчено вплив лісогосподарської діяльності на довкілля, вказані основні причини знеліснення та описано негативні наслідки, які виникають внаслідок суцільних рубок. Другий розділ містить характеристику обєкта дослідження, а також основні методи досліджень, опис регіону дослідження. У третьому розділі проведено оцінку впливу на довкілля суцільної рубки головного користування на території філії «Маневицьке лісове господарство». Досліджено вплив лісогоподарської діяльності на ґрунти, водні ресурси, природно-заповідний фонд та навколишнє соціальне середовище. Четвертий розділ містить у собі матеріально-грошову оцінку лісосіки та економічну вартість збитків у вигляді податків. Пятий розділ описує вимоги охорони праці під час проведення лісозаготівельних робіт. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (53 джерела). Кваліфікаційна робота виконана на 62 сторінках друкованого тексту, містить 7 робочих таблиць, 17 ілюстрацій.
Keywords: оцінка впливу на довкілля; лісове господарство; рубки; ґрунтовий покрив; біорізноманіття