Музейний майстер-клас як інтерактивний метод навчання здобувачів середньої освіти - Чибирак, Світлана Вікторівна; Мірошниченко-Гусак, Людмила Андріївна (My University, 2024)
Метою дослідження є висвітлити педагогічний потенціал музейних майстер-класів, на прикладі діяльності науково-експозиційного відділу етнографії та народних промислів Волинського краєзнавчого музею; продемонструвати використання інтерактивного заняття як ефективного методу навчання здобувачів середньої освіти в контексті розвитку творчих здібностей, отримання нових знань та здобуття практичних навичок. Основними методами дослідження стали методи спостереження та аналізу, що передбачали опрацювання досвіду роботи відділу етнографії та народних промислів Волинського краєзнавчого музею із здобувачами середньої освіти та оцінки його ефективності для педагогічного процесу. У результаті вивчення досвіду відділу етнографії та народних промислів Волинського краєзнавчого музею щодо проведення майстер-класів у контексті музейної роботи, зокрема з етнографічними пам’ятками, продемонстровано залучення здобувачів середньої освіти до пізнання культурної спадщини України та створення власних культурно-мистецьких творів. Проаналізовано різні типи майстер-класів, що були реалізовані науковими співробітниками музею. Охарактеризовано досвід співпраці з педагогами, залучення майстрів народної творчості як носіїв «живої» традиції. Вказано на можливість використання майстер-класів як елементів неформальної та інформальної освіти, здобуття необхідних soft-skills для всебічного розвитку особистості. Також розглянуто дієві приклади проведення різнотематичних майстер-класів для школярів як самостійного музейного заходу, так і в контексті комплексних програм Волинського краєзнавчого музею, спрямованих на актуалізацію регіональної та національної історії та культури. Висновки. Показано перспективність музейних майстер-класів для забезпечення практичної складової у навчальному процесі, здобуття нових знань, вмінь та навичок здобувачем середньої освіти.
Keywords: майстер-клас; інтерактивний метод навчання; здобувач середньої освіти; музей; науково-експозиційний відділ етнографії та народних промислів Волинського краєзнавчого музею; 069:908(477.82):930.85