Сучасні погляди на систему соціальної адаптації та фізичної реабілітації дітей із депривацією сенсорних систем - Бріскін, Юрій Аркадійович; Briskin, Yuriy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
На сучасному етапі розвитку наша країна перебуває в стані, коли проблеми осіб з особливими потребами відходять на другий план, а особливо діти з обмеженими функціональними можливостями не отримують необхідної уваги, підтримки, піклування з боку держави. Тому проблема соціальної адаптації та фізичної реабілітації дітей із ДСС стає все гострішою й набуває все більшої уваги світової спільноти. Завдання дослідження – розкрити складники процесу соціальної адаптації та фізичної реабілітації дітей із депривацією сенсорних систем (ДСС) у спеціальній школі-інтернат. Результати роботи. Система соціальної адаптації та фізичної реабілітації дітей із ДСС, які потребують корекції фізичного й (або) розумового розвитку, має забезпечити комплексність і неперервність медичної, психолого-педагогічної, фізичної, соціальної та трудової реабілітації для створення оптимальних умов їхнього фізичного, психічного, інтелектуального розвитку. Висновки. Аналіз джерел, у яких висвітлюються проблеми соціальної адаптації й фізичної реабілітації дітей з обмеженими функціональними можливостями, свідчить про те, що, по-перше, триває різноспрямований пошук способів соціалізації дітей із ДСС; по-друге, відверто недооцінюється роль фізичної культури в соціальної адаптації та фізичній реабілітації таких дітей. At the present stage of development, our country is in a position when the problems of persons with special needs are receding into the background, and especially children with limited functional capabilities do not receive the necessary attention, support, and concern from the state. Therefore, the problem of social adaptation and physical rehabilitation of children with DSS is becoming more acute and is gaining an increasing attention of the world’s community. The aim of the study: to reveal the main components of the process of social adaptation and physical rehabilitation of children with deprivation of sensory systems (DSS) in a special boarding school. Results of the work. The system of social adaptation and physical rehabilitation of children with DSS, who need correction of physical and / or mental development, should ensure the complexity and continuity of medical, psychological, pedagogical, social, labor and physical rehabilitation in order to create optimal conditions for their physical, mental, intellectual development. Conclusions. The analysis of sources, which highlight the problems of social adaptation and physical rehabilitation of children with limited functional capabilities, suggests that, firstly, there is a multidirectional search for ways to socialize children with DSS; secondly, the role of physical culture in social adaptation and physical rehabilitation of such children is openly underestimated.
Modern Views on the System of Social Adaptation and Physical Rehabilitation of Children with Deprivation of Sensory Systems
Keywords: соціальний; адаптація; фізичний; реабілітація; діти; депривація; сенсорний; система; social; adaptation; physical; rehabilitation; children; deprivation; sensory; system