Семантичні та функціональні характеристики фразеологізмів із компонентами часу й простору в сучасній англійській мові - Жердецька, Єлизавета Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню семантичних та функціональних особливостей у часопросторових фразеологізмах англійської мови в контексті сучасної лінгвокультурології. Визначено, що простір і час як невід’ємні елементи реальності мають глибокий взаємозв’язок, що виражається через сприйняття і відображення в англійському фразеологічному дискурсі. Просторово-часовий континуум є важливою категорією, яка трансформується залежно від світогляду, культури та індивідуального сприйняття мовця. Досліджено, що англійські фразеологізми відображають як циклічну, так і лінійну концепції часу, демонструючи його зв’язок із просторовими характеристиками. За результатами дослідження було проаналізовано 150 фразеологізмів, розподілених за п’ятьма семантичними групами часу та трьома групами простору. Окрему групу становили фразеологізми, які органічно поєднують у собі компоненти простору й часу (4 одиниці). Найчастотнішими виявилися фразеологізми тематичної групи з семантикою якості та особливостей часу, зі значенням «мінливість, швидкоплинність, раптовість та поступовість» та фразеологізми тематичної групи пов'язані з рухом у просторі. Результати дослідження показали, що взаємозв’язок між простором і часом, який відображається у фразеологізмах, має глибоке значення для формування англійської лінгвокультури. На основі отриманих даних зроблено висновки про взаємодоповнення категорій простору та часу в англійській фразеології.
Keywords: фразеологія; семантика; фразеологічна одиниця; час і простір; темпоральність; просторовість