Особливості волинськополіських говірок у збірнику фольклорних записів О. Кондратович «Калиновий квіт Полісся» - Грицевич, Юрій Васильович; Hrytsevych, Yurii V. (Товариство з обмеженою відповідальністю "Видавничий дім "Гельветика", 2014)
У статті проаналізовано фонетичні та морфологічні особливості волинськополіських говірок, відбиті у фольклорних записах О. Кондратович. Прокоментовано специфіку рефлексів давніх голосних, відмінності у вживанні приголосних, комбінаторні звукові зміни. Простежено специфіку формотворення іменників, прикметників, дієслів, відмінності у структурі та відмінюванні займенників, спорадично в оформленні прислівників та прийменників.

The article analyzed the phonetic and morphological features of Volynian-Polissyan patois reflected in folklore recordings O. Kondratovych. Also analyzed specificity reflexes ancient vowels, differences in the frequency of certain consonants usage and effects of combinatorial sound changes. The specific form-building of nouns, adjectives, verbs, differences in the structure and declension of pronouns, adverbs sporadically in the design and prepositions have been analyzed.
The features of Volynian-Polissyan patois in the collection of folklore records O. Kondratovych ''Snowball-tree blossom of Polissya"
Keywords: волинськополіські говірки; голосні фонеми; рефлекси давніх голосних; приголосні фонеми; словозміна; архаїзми; граматична аналогія; Volynian-Polissyan patois; vowel phonemes; long vowels reflexes; consonant phonemes; inflections; archaism; grammatical analogy