Естетизація та популяризація наукової інформації засобами TED Talks на уроках англійської мови у старшій школі - Євтушик, Діана Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Наукова робота присвячена дослідженню методів використання матеріалів TED Talks як інструменту естетизації та популяризації наукової інформації на уроках англійської мови в старшій школі. Магістерська робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. У вступі визначається актуальність теми, об’єкт, предмет та завдання дослідження, елементи наукової новизни та практичне значення отриманих результатів. Об’єктом дослідження є явище естетизації і популяризації наукової інформації. Предметом дослідження визначили засоби естетизації і популяризації наукової інформації за допомогою TED Talks на уроках англійської мови в старшій школі. Мета дослідження: на основі емпіричного дослідження впливу TED Talks на сприйняття учнями старшої школи наукової інформації на уроках англійської мови, запропонувати рекомендації щодо застосування засобів TED Talks для підвищення ефективності сприйняття та залучення аудиторії до наукової інформації. У першому розділі представлений теоретичний огляд порушеної теми дослідження, а саме здійснено аналіз поняття наукової інформації в сучасному мовознавстві, визначено комунікативно-виховну сутність популяризації та естетизації наукової інформації та розглянуто роль TED Talks в освітньому просторі. Другий розділ присвячений дослідженню методичних засад використання TED Talks на уроках англійської мови у старшій школі. У третьому розділі представлено емпіричне дослідження впливу TED Talks на сприйняття учнями наукової інформації. Також були запропоновані вправи на розширення словникового запасу для уроку англійської мови в 10 класі на тему «Штучний інтелект» з використанням засобів TED Talks та рекомендації щодо застосування TED Talks для підвищення ефективності сприйняття та залучення аудиторії до наукової інформації. За результатами роботи зроблено висновки, у яких узагальнено, що включення виступів TED в старших класах має позитивний вплив на залученість та пізнавальну діяльність учнів.
Keywords: TED Talks; естетизація; популяризація знань; наукова інформація; старша школа; уроки англійської мови