Лісівничо-селекційна оцінка деревостану сосни звичайної Cокиричівського лісництва - Кубай, Юрій Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В умовах сучасної цивілізації, що характеризується надмірним використанням природних ресурсів, забрудненням середовища, поширенням хвороб та шкідників, деградацією природних середовищ існування, інвазією немісцевих видів та змінами клімату, особливо актуальною стає охорона біологічного різноманіття як дикорослих, так і культурних видів. Збереження природних, історичних та культурних цінностей генофондів рослин, забезпечення їх доступності та раціонального використання є стратегічною місією глобального значення, що підтверджується міжнародними угодами та програмами. Дослідження плюсових деревостанів та розробка стратегій використання сосни звичайної мають високу наукову, практичну та стратегічну значимість, оскільки сприяють збереженню генетичних ресурсів, оптимізації селекційної роботи та підтримці екологічної стійкості лісових екосистем. У першому розділі розглянули результати селекції та насінництво сосни звичайної в Україні та закордоном. В другому розділі здійснили короткий опис матеріалів та методів дослідження. У третьому розділі представлені результати аналізу пробної площі, зокрема лісівничо-селекційну оцінку насадження. В четвертому розділі описано матеріально-грошову оцінку лісосіки. П'ятий розділ містить в собі техніку безпеки при проведенні лісовпорядних робіт. Висновки за результатами роботи наведені перед списком використаної літератури. Магістерська робота виконана на 58 сторінках друкованого тексту, містить 12 таблиць і 2 рисунки.
Keywords: сосна звичайна; лісова селекція; морфологічні форми