Транскордонний туризм як інструмент інтеграції прикордонних територій України та ЄС - Хомюк, Наталія Леонідівна (Національний університет "Львівська політехніка", 2025)
Розглянуто роль транскордонного туризму як ефективного інструменту інтеграції прикордонних територій України та Європейського Союзу. Наголошено, що транскордонний туризм сприяє економічному зростанню, розвитку малого і середнього бізнесу, створенню робочих місць та підвищенню інвестиційної привабливості регіонів. Визначено, що він має не лише економічну, а й соціокультурну місію – формує партнерство, довіру та добросусідство між громадами. Проаналізовано стан туристичного співробітництва між Україною та країнами ЄС у контексті викликів, спричинених пандемією COVID-19 та повномасштабною війною. Обґрунтовано необхідність розвитку інфраструктури, створення туристичних кластерів, спільного брендингу прикордонних територій та використання програм ЄС (Interreg NEXT, ENI CBC) для фінансування інноваційних проєктів. Зроблено висновок, що транскордонний туризм виступає платформою економічної, культурної й соціальної інтеграції, зміцнюючи позиції України у європейському туристичному просторі.
Keywords: транскордонний туризм; євроінтеграція; прикордонні території; сталий розвиток; міжнародне співробітництво; туристичні кластери