Образно-смислові домінанти лірики Лесі Українки - Левченко, Галина; Levchenko, Halyha (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Розглянуто поняття образно-смислової домінанти в руслі теоретичних шукань російського формалізму і структуралізму. Представники обох шкіл визнавали принцип ієрархічності в будові художнього твору, котрий приймається як вихідний. Згідно з цим принципом окремі мовні елементи, котрі складають матеріал художнього тексту, підпорядковуються іншому елементові, котрий постає «конструктивним чинником» чи домінантною художньою структурою. Найбільше уваги приділено логіко-предметному вживанню мови у віршах Лесі Українки, зокрема механізму дії у них метафори. Метафора як одна з образносмислових домінант лірики Лесі Українки постає поліфункціональним художнім прийомом, котрий визначає як мікропоетику, так і центральний семіотворчий процес авторського метатексту.The concept of imaginary-semantic dominant is examined in the article through some theoretical researches of Russian formalism and structuralism. The representatives of both schools admitted the principle of hierarchical architecture of an artistic work, which is accepted as the basic one. According to this principle separate language elements, which collect the material of an artistic text, are necessary submitted to the other element, which is «a constructive factor» or dominant artistic structure. The most attention is paid to logical-objective usage of language in Lesya Ukrainka’s poems, to the mechanism of metaphor influence in particular. So metaphor as one of imaginary-semantic dominants of Lesya Ukrainka’s lyrics can be classified as multifunctional artistic method, which identify as poetics, so the central semi-creative process of the author’s metatext.
Imaginary-Semantic Dominants of Lesya Ukrainka’s Lyrics
Keywords: художня домінанта; метафора; семіозис; семантичний переклад; символізація; означування; artistic dominant; metaphor; semiosis; semantic translation; symbolization; definition