Динаміка показників якості життя підлітків із первинним ожирінням у процесі фізичної реабілітації - Жарова, Ірина Олександрівна; Zharovа, Irina (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Простежено динаміку змін якості життя, пов’язаного зі здоров’ям, підлітків 12–15 років із первинним ожирінням у процесі застосування розробленої нами технології фізичної реабілітації, що грунтувалася на застосуванні базових і варіативних компонентів фізичної реабілітації та елементів комплексної терапії (кінезотерапії, масажу, природних і штучних чинників природи, механотерапії, дієтотерапії, ортопедичних засобів) та передбачала поетапне впровадження реабілітаційних заходів за трьома руховими режимами (щадний, щадно-тренуваний і тренувальний). У процесі досліджень за допомогою опитувальника PEDS QL 4,0 у російськомовній версії й методів математичної статистики в підлітків двох груп (основна група n = 34 – підлітки, які займалися за розробленою нами технологією фізичної реабілітації; контрольна група, n = 34 – підлітки, котрі займалися за стандартною програмою фізичної реабілітації) оцінено показники якості життя підлітків. Отримані дані дали підставу провести аналіз досліджуваних показників у процесі реабілітаційних заходів, спрямованих на їх корекцію, і встановити статистичні достовірні переваги розробленої нами технології фізичної реабілітації. The dynamics of changes in quality of life related to health of adolescents of 12–15 years with primary obesity in the application of our technology of physical rehabilitation. The developed technology based on the use of basic and variable components of physical rehabilitation and elements of complex therapy: kinesitherapy; massage; natural and artificial factors of nature; mechanotherapy; dietetics; orthopedic aids, and provides for the phased implementation of rehabilitation measures for the three modes of propulsion: a gentle, sparing, coaching and training. In the process of research using a questionnaire PEDS QL 4,0 in the Russian version, and methods of mathematical statistics at teenagers the two groups (study group n = 34 – the teenagers involved on technology developed by us physical rehabilitation; control group, n = 34 – the teenagers involved in the standard programof physical rehabilitation) were evaluated quality of life of adolescents. The data allowed an analysis of the studied parameters in the process of rehabilitation measures aimed at their correction and set a statistically significant benefits of our technology of physical rehabilitation.
Dynamics of Quality of liFeof Adolescents with Primaryobesity in Theprocess of Physical Rehabilitation
Keywords: якість життя; фізична реабілітація; підлітки; первинне ожиріння; quality of life; physical rehabilitation; adolescents; primary obesity