Вплив занять рукопашнимбоєм у комплексі з психологічним тренінгом на підвищення рівня адаптації до навчально-службової діяльності курсантів - Горпинич, Олексій; Horpynych, Oleksiy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Завдання дослідження – аналіз можливості підвищити рівень адаптації курсантів ВНЗ системи МВС України до навчально-службової діяльності засобами фізичного виховання в комплексі з психологічним тренінгом. Рівень адаптації курсантів до навчально-службової діяльності й оцінку фізичного здоров’я, визначали за допомогою методик Д. Н. Давиденко. Групу контролю становили курсанти, які не мали ніяких (крім обов’язкових занять із фізичного виховання) фізичних навантажень. Експериментальну та контрольну групи склали юнаки 1 й 4 курсів 17–23 років. Зроблено висновок про позитивну роль додаткових фізичних навантажень у покращенні як адаптаційних можливостей до навчально-службової діяльності курсантів ВНЗ закритого типу, так і узагального рівня фізичного здоров’я. У контрольній групі після проведення експерименту позитивні зрушення зовсім незначні. Застосування додаткових фізичних навантажень у вигляді тренувань із добровільно вибраного виду спорту в комплексі з психологічним тренінгом детермінує розширення адаптаційних можливостей курсантів. The task of the research is to perform the analysis of possibility of increasing of adaptation level of cadets who study at universities of Ministry of Internal Affairs to educational-official activity by means of physical education in the complex with psychological training. Level of cadets’ adaptation to educational-official activity and level of physical health was defined with the help of methodologies of D. N. Davydenko. Control group was created out of cadets who had no physical loads (except for obligatory classes in physical education). Young men of 1–4 th years of studying aged 17–23 constituted an experimental and a control groups. It was concluded that additional physical loads had positive influence on increasing of adaptive abilities to educational-official activity of cadets of universities of a closed type and physical health in general. In the control group cadets have positive, but almost insignificant changes. Applying of additional physical loads in the form of training of optionally chosen kind of sport in the complex with psychological training determine adaptive abilities of cadets.
Influence of Training Hand-To-Hand Fight in a Complex with Psychological Training for Increasing of the Level of Cadets’ Adaptation to Educational-Official Activity
Keywords: курсанти ВНЗ; адаптаційний потенціал; додаткові фізичні навантаження; психологічний тренінг; cadets of universities; adaption potential; additional physical loads; psychological training