Формування творчої індивідуальності як одне з найважливіших завдань мистецької освіти - Коменда, Ольга Іванівна; Охманюк, Віталій Федорович; Хмілевська, Ірина Станіславівна (My University, 2020)
Мистецька освіта – це особливий вид освіти, основним завданням якого є культивування творчої індивідуальності. Така настанова є органічною для мистецької освіти, починаючи від середини ХІХ століття, коли вона почала формуватися як інституціональне явище, і аж до теперішнього часу, коли фактично вже відбулася зміна доктрини «освіта − викладання» на доктрину «освіта − створення». Такий підхід є особливо важливим у ХХІ столітті, коли мистецька освіта претендує на роль одного з найфундаментальніших ресурсів розвитку людства, адже саме мистецтво здатне створити з особистості індивідуальність, а з творчої особистості – творчу індивідуальність. Мета роботи – охарактеризувати процес формування творчої індивідуальності у просторі мистецької освіти. Методологія – на основі аналізу психолого-педагогічної та мистецтвознавчої літератури розкрити сутність феномену творчої індивідуальності та охарактеризувати основні етапи й особливості її формування у просторі мистецької освіти. Наукова новизна – визначення основних етапів та особливостей формування творчої індивідуальності у просторі мистецької освіти. Висновки. Значення мистецької освіти на сучасному етапі розвитку людства постійно зростає. І це не дивно, адже в умовах стрімко змінюваного ринку праці вона здатна виконувати компенсаторну функцію в суспільстві. Одним із головних завдань мистецької освіти постає формування творчої індивідуальності, яка наділена інтегративною сутністю та здатністю приймати нестандартні рішення. Необхідними для формування творчої індивідуальності є наявність таланту та належної мотивації. Вагому роль відіграють індивідуальність педагога, індивідуальне навчання та професійна комунікація на різноманітних конкурсах і фестивалях, де здобувачі освіти мають змогу порівняти свої творчі досягнення з досягненнями своїх однолітків і таким чином отримати поштовх для подальшого розвитку своєї творчої індивідуальності.
Keywords: творча індивідуальність; мистецька освіта; процес формування творчої індивідуальності; талант; мотивація; індивідуальність педагога; індивідуальне навчання; професійна комунікація; 377.5