Операція «Вісла»: перебіг, наслідки, сучасні оцінки - Стрільчук, Віталій; Strilchuk, V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Друга світова війна була трагічною сторінкою в історії Європи й спричинила чимало не менш трагічних наслідків: міжнаціональних конфліктів, депортації тощо. Після закінчення війни державні кордони набули нових кшталтів, великі національні групи опинилися поза межами своїх національних держав. Українсько-польські переселення є однією із найтрагічніших сторінок серед злочинів комуністичного режиму. У статті розглянуто операцію «Вісла» та наукові оцінки депортацій українців із Польщі до УРСР. Сучасні оцінки істориків й політиків двох країн не є тотожними, однак спостерігається помітна тенденція до їх наближення. World Vina was a tragic page in the history of Europe and caused a lot of no less tragic consequences of ethnic, deportation, etc… After the war, national borders have become like new, large national groups were outside the national states. Ukrainian-Polish migration is one of the most tragic pages among the crimes of the communist regime. In this operation «Wisla» and scientific evaluation of deportations form Poland to Ukrainian SSR. Current estimates and politicians of both countries are not identical, but there is a marked tendency to approach them.
Operation «Wisla»: Course, Impact Current Ratings
Keywords: Польща; Україна; депортація; переселення; державні кордони; Друга світова війна; операція «Вісла»; Poland; Ukraine; deportation; migration; borders; World War II; Operation «Wisla»