Пам’ятки воєнної історії України ХХ ст.: збереження та актуалізація - Андрійчук, Тетяна Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі проаналізовано пам’яткоохоронні заходи, спрямовані на збереження та актуалізацію пам’яток воєнної історії ХХ ст. в Україні. Охарактеризовано сутність поняття «пам’ятка воєнної історії», доведено відсутність універсального наукового тлумачення його сутності. Визначено особливості названої групи пам’яток як складової системи вітчизняної культурної спадщини. Звернуто увагу на застосовувані у вітчизняній історіографії класифікації пам’яток воєнної історії за хронологічним, географічним, функціональним критеріями. Проаналізовано підходи до збереження та реставрації пам’яток воєнної історії ХХ ст., розкрито алгоритм обстеження об’єкта, який потребує відновлення. Розкрито організаційні, технологічні, кадрові проблеми, які виявляються у ході проведення пам’яткоохоронних заходів. У роботі визначено форми актуалізації пам’яток воєнної історії України ХХ ст. та акцентовано увагу на їх включенні у систему культурного туризму, зокрема його різновиду – військового туризму. Наведено приклади об’єктів воєнної історії періоду Першої і Другої світових воєн, міжвоєнного періоду, які включені до туристичних маршрутів, дестинацій або частково музеєфіковані. Розкрито потенціал досліджуваних об’єктів для розвитку культурного туризму в Україні.
Keywords: пам’ятка воєнної історії; збереження пам’яток; реставрація; об’єкти культурної спадщини; культурний туризм; військовий туризм; Україна; ХХ століття