Організація обліку витрат на оплату праці та аналіз кадрового потенціалу - Гайдучик, Михайло Валерійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В роботі розглянуто важливе джерело розвитку підприємства - праця робітників, як об’єкт обліку. Саме від професійних якостей співробітників залежить кінцевий результат діяльності організації. Утримання такого персоналу несе за собою значну частину витрат, у формі заробітної плати. Організація цієї ділянки обліково-аналітичної роботи будується так, щоб оцінити продуктивність праці, використати усі можливі резерви кадрового потенціалу, які сприятимуть максимальній результативності господарювання. Проведено дослідження концептуальних основ витрат їх групування та еволюція; дослідження оплати праці, як економічної категорії, її державне регулювання та нормативне забезпечення; визначення побудови обліку та аналізу фонду оплати праці та кадрового складу; дослідження облікового забезпечення витрат на оплату праці та аналітичної оцінки використання трудових ресурсів на підприємстві та оцінки кадрового потенціалу; В роботі вдосконалено визначення напрямків комплектування кадрів в організації та їх оцінка економічної ефективності. Визначено, що для підвищення ефективності витрат, пов’язаних з утриманням персоналу, його обліково-аналітичного забезпечення, все більшим попитом користуються послуги аутсорсингу. Наукова новизна дослідження полягає у представленні удосконалення аналітичної оцінки кадрового потенціалу. Практичне значення полягає у розробці стратегії інноваційного розвитку кадрового потенціалу товариства з метою планування створення та зростання ефективності використання кадрового потенціалу. Вона залежить від чотирьох основоположних чинників: фінансового стану підприємства, організації кадрового потенціалу, наявних трудових ресурсів та їх резервів, стану активності та адаптованості працівників підприємства.
Keywords: облік; аналіз; витрати підприємства; управління; заробітна плата; кадровий склад; персонал; кадровий потенціал