Культурно-просвітницька діяльність Софронія Врачанського - Бортнікова, Алла Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Новим кроком в розвитку культурно-просвітницького руху в Болгарії кінця ХVIII– початку XIX ст. стала діяльність Софронія Врачанського (1739–1813). Він належав до тієї частини болгарського духовенства, яка усвідомлювала роль позитивних знань і необхідність відстоювання природних прав людини.