Локальна екомережа Луцької міської територіальної громади - Карпюк, Зоя Костянтинівна; Фесюк, Василь Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
У монографії всебічно досліджено геопросторові компоненти та обґрунтовано виділення структурно-функціональних елементів екологічної мережі Луцької міської територіальної громади локального рівня. За змістом, це пілотний проєкт локальних екомереж для Волинської області. Планування екомереж на місцевому рівні – це один із складних етапів геопросторової організації території, бо екомережі локального рівня мають низку специфічних особливостей, пов’язаних із необхідністю високого рівня деталізації та зв’язності їхніх структурно-функціональних елементів, водночас вони є взаємодоповнюючими складовими у структурі екомережі регіонального значення. У роботі проаналізовано особливості природних умов, рівень господарського освоєння, сучасний стан природно-заповідного фонду території громади. Запропоновано рекомендації для забезпечення належного функціонування локальної екологічної мережі та її розвитку. Видання адресоване науковцям, аспірантам, учителям, студентам та всім, хто цікавиться охороною природи і природно-заповідною справою у межах Луцької міської територіальної громади.
Keywords: Екологічні мережі; екологічна мережа; локальна екомережа; проєктування екомереж; природно-заповідний фонд; геопросторові компоненти екомережі; структурно-функціональні елементи екомережі; 502.1(477.82-751)