Особливості сучасного розвитку християнського паломницького туризму в Ізраїлі - Патійчук, Віктор Олексійович; Patiichuk, Viktor O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Розкрито зміст релігійно-паломницьких турів та показано відмінності між паломництвом і культурно- релігійними турами. Розглянуто особливості організації та проведення релігійно-паломницьких турів. Досліджено різноманітні аспекти сучасного розвитку паломницького туризму в Ізраїлі. Проаналізовано головні передумови та чинники для розвитку християнського паломництва в цій країні. Виокремлено головні християнські палом- ницькі центри Ізраїлю та описано їхні основні святині. Показано специфіку організації й проведення релігійно- паломницьких турів для різних функціональних категорій релігійних туристів. Здійснено аналіз особливостей релігійно-паломницького обслуговування в цій державі. Узагальнено перспективи співробітництва України та Ізраїлю в релігійно-паломницькому туризмі. Охарактеризовано й розкрито основні проблеми функціонування релігійно-туристичного обслуговування іноземних паломників в Ізраїлі.

The content of religious-pilgrim tours is revealed and the differences between pilgrimages and cultural-religious tours are shown. Features of organization and carrying out of religious-pilgrimage tours are considered. Various aspects of the contemporary development of pilgrimage tourism in Israel are explored. The main preconditions and factors for the development of the Christian pilgrimage in this country are analyzed. The main Christian pilgrimage centers of Israel are highlighted and their main shrines are described. The specifics of organization and carrying out of religious pilgrimage tours for various functional categories of religious tourists are shown. The analysis of peculiarities of religiouspilgrimage service in this state is carried out. The prospects of cooperation between Ukraine and Israel in religiouspilgrimage tourism are summarized. The main problems of the religious-tourist service of foreign pilgrims in Israel are described and disclosed.
Keywords: паломництво; релігійно-паломницький туризм; релігійно-паломницький центр; місця масового паломництва; туристична сфера; Ізраїль