Завдання у сфері соціальної допомоги, що здійснюється муніципалітетами - Решелевський, Я.; Reszelewski, J. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Надання соціальної допомоги є одним із найбільш важливих завдань, що здійснюється муніципалітетами. Соціальна допомога як інститут соціальної політики держави спрямована на те, щоб люди та сім'ї могли подолати важкі життєві ситуації, однак це неможливо, використовуючи тільки власні сили, ресурси та можливості таких осіб. Соціальна допомога організовується органами державної влади та органами місцевого самоврядування, які співпрацюють у цьому напрямку, на основі партнерства із соціальними та неурядовими організаціями, католицькою церквою, іншими церквами, релігійними об'єднаннями та фізичними та юридичними особами. Виплати соціальної допомоги надаються, коли їх призначення виправдане матеріальними умовами, нездатністю заявника дбати про себе та родину або неефективністю дій, вжитих ним. Konieczność pomagania drugiemu człowiekowi jest wpisana w system prawa i ludzkich wartości. Od wieków pomoc bliźniemu wynikałaz potrzeby serca, nakazów religii, z czasem stała się prawnym obowiązkiem państwa. Сelem pomocy społecznej jest wspieranie osoby i rodziny w wysiłkach zmierzających do zaspokojenia niezbędnych potrzeb oraz umoŜliwienie im Ŝycia w warunkach odpowiadających godności człowieka. Zadaniem pomocy społecznej jest takŜe zapobieganie trudnym sytuacjom Ŝyciowym osób i rodzin, przez podejmowanie działań zmierzających do Ŝyciowego usamodzielnienia osób i rodzin oraz ich integracji ze środowiskiem. Rodzaj, forma i rozmiar świadczenia powinny być odpowiednie do okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy.
Zadania w zakresie pomocy społecznej realizowane przez gminy
Keywords: pomoc społecznа; polityka społeczna; organy samorządu terytorialnego; gmina; соціальна допомога; соціальна політика