Психологічні особливості прояву депресії та тривожності у студентів ЗВО під час війни - Семенюк, Катерина Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою дослідження було дослідити психологічні особливості прояву депресії та тривожності у студентів ЗВО під час війни. У першому розділі кваліфікаційної роботи описано особливості впливу війни на особистість; депресію, як захворювання емоційної сфери, головним проявом якого є стійке зниження та пригнічення настрою, що супроводжується спадом загального рівня активності; тривожність, яку можна охарактеризувати як стійке особистісне утворення, що зберігається протягом досить тривалого періоду часу і має власну спонукальну силу та стійкі форми реалізації в поведінці з переважанням компенсаторних і захисних проявів. У другому розділі представлено результати емпіричного дослідження психологічних особливостей прояву депресії та тривожності у студентів ЗВО під час війни. За поточними даними частина респондентів мають високий рівень особистісної тривожності, які схильні сприймати стресові ситуації як більш загрозливі, що призводить до підвищеного рівня ситуативної тривожності. Результати дослідження вказують вплив воєнних дій на емоційний стан студентів. Зокрема, рівень депресії зріс у досліджуваних виявлено легку депресію, яка супроводжується млявістю, сонливістю, переїданням або, навпаки, зниженням апетиту. Погіршення самопочуття та настрою також зафіксовано. Найвиразніших змін зазнав рівень активності студентів, за поточними даними частина респондентів мають низький рівень активності, що проявляється у бездіяльності, повільності, байдужості, потребі у відпочинку та сонливості.
Keywords: війна; активність; депресія; стресові ситуації; тривожність; студенти