Підготовка майбутніх фахівців із соціальної роботи до соціального супроводу сімей в умовах воєнного стану - Лойко, Ангеліна Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Сім’я є найкращим природним середовищем для людини, для виховання, захисту й розвитку дітей, важливим фактором їх соціалізації. Сьогодні сім’я як соціальний інститут переживає гостру кризу, причинами якої є зовнішні протиріччя (між суспільством і сім’єю), а також внутрішньосімейні суперечності, які призводять до збільшення кількості неблагополучних сімей, розлучень, що не сприяє успішному вихованню та розвитку дітей у сім’ї, реалізації ними своїх прав, задоволення потреб. соціальний супровід як модель цілеспрямованої комплексної соціальної допомоги особі або сім’ї набула широкого впровадження в роботі з різними категоріями клієнтів. Соціальний супровід сімей в умовах воєнного стану є важливим інструментом підтримки та забезпечення прав людей, які опинилися в складних життєвих обставинах через військові дії. В умовах війни та надзвичайного стану соціальні працівники мають особливу відповідальність за надання допомоги сім’ям, які постраждали від бойових дій, втратили житло, стали вимушеними переселенцями або переживають психологічні та фізичні труднощі. Соціальний супровід сімей в умовах воєнного стану є критично важливим для збереження стабільності в суспільстві та захисту прав громадян у періоди криз. Ефективна робота соціальних працівників допомагає сім’ям пережити важкі часи, відновити нормальні умови життя та зберегти соціальну цілісність у суспільстві. В роботі проаналізовано сім’ю в умовах воєнного стану. Здійснено аналіз підготовленості майбутніх фахівців з соціальної роботи до соціального супроводу сім’ї в умовах воєнного стану та розроблено програму освітнього компонента «Соціальний супровід сім’ї в умовах воєнного стану» .
Keywords: соціальна робота; соціальний супровід