Вибір методу обліку витрат і системи калькулювання та їх вплив на результат діяльності - Кулинич, Мирослава Богданівна; Kulynych, Myroslava B. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2016)
У статті досліджено вплив методів обліку витрат та калькулювання на результати діяльності як один з інструментів забезпечення гнучкого господарювання. Розглянуто, як на прикладі використання традиційного методу обліку витрат і калькулювання (позамовний) та нетрадиційного (методу-АВС) можна оцінити результати роботи підприємства, а в подальшому – прийняти рішення щодо вибору випуску продукції. Згруповано фактори, що спонукають до вибору того чи іншого методу обліку витрат і калькулювання. Підприємство обирає найоптимальніший метод, специфіку та особливості якого відображають у по- слідовності процесів обліку витрат виробництва й формування собівартості готової продукції. In the article influence of methods of account of charges andcalculation is investigational on the results of activity, as oneof instruments of providing of flexible menage. It is considered as on the example of the use of traditionalmethod of account of charges and calculation and unconventional it is possible to estimatejob of enterprise performances, and in future to makedecision in relation to the choice of producing of products. Factors that induce to the choice of that or other method of account of charges and calculation are grouped. An enterprise elects the most optimal method, specific andthe features of that are represented in the sequence ofprocesses of account of charges of production and forming ofprepared unit cost.
A Choice of Method of Account of Charges and System of Calculation and Their Influence are on the Result of Activity
Keywords: метод обліку витрат; калькулювання; результат; прибуток; витрати; доходи; собівартість; продукція; method of account of charges; calculation; result; income; charges; profitsprime price; products