Ефективність фізичної терапії когнітивних немоторних виявів хвороби Паркінсона - Лабінський, Андрій; Labinskyi, Andriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Значну проблему під час лікування хвороби Паркінсона зумовлюють когнітивні її вияви, які нерідко виходять на передній план у клінічній картині хвороби Паркінсона, спричиняють швидку професійну й соціальну дезадаптацію хворих та ускладнюють диференціальну діагностику захворювання й можливі терапевтичні підходи Розробка методів фізичної терапії немоторних виявів хвороби Паркінсона є надзвичайно актуальною, ураховуючи те, що медикаментозне лікування цієї патології є недостатньо ефективним. Мета дослідження – розробка програми реабілітаційних засобів фізичної терапії немоторних когнітивних виявів хвороби Паркінсона (ЛФК, пневмовакуумного масажу, мануальної терапії в поєднанні з нутриціологічною корекцією харчування, гірудотерапією та апітерапією за оцінкою субʼєктивного, об’єктивного стану пацієнтів та Монтреальською шкалою дослідження порушення когнітивних функцій (МОСА). Методи дослідження – за даними різнобічного обстеження пацієнтів із вегето-судинними немоторними виявами хвороби Паркінсона проаналізувати та оцінити вираженість синдрому немоторних виявів для розробки програми фізичної терапії, ураховуючи різноплановість й особливість ланок патогенезу патології, що розглядається. Вивчення стану хворих провести у вигляді об’єктивного обстеження неврологічної симптоматики, виконати аналіз за даними збору анамнезу, провести суб’єктивне дослідження та розгляд ступеня когнітивних функцій хворих пацієнтів із допомогою Монреальської шкали вивчення когнітивних функцій (МОСА), провести обробку отриманих даних досліджень. Систематизувавши дані всіх обстежень, розробити ефективну програму фізичної терапії в комплексі з фізичними вправами, мануальною терапією, лікувальним масажем, гірудо-, апітерапією та нутри- ціологічною корекцією немоторних когнітивних виявів хвороби Паркінсона для сповільнення темпів розвитку основного захворювання. The Objective of the Study. A significant problem in the treatment of Parkinson's disease is caused by its cognitive manifestations, which often come to the fore in the clinical picture of Parkinson's disease, cause rapid professional and social maladaptation of patients, and complicate the differential diagnosis of the disease and possible therapeutic approaches. Development of the methods of physical therapy for non-motor manifestations of Parkinson's disease is extremely relevant due to the fact that medical treatment of this pathology is not effective enough. The Objective of the Study is to develop a rehabilitation program for physical therapy of non-motor cognitive manifestations of Parkinson's disease (physical therapy, pneumatic vacuum massage, manual therapy in combination with nutritional correction of nutrition, hirudotherapy and apitherapy to assess the subjective, objective state of patients and the Monreal scale for the study of cognitive impairment (MOСA). Research Methods. According to a comprehensive examination of patients with cognitive non-motormanifestations of Parkinson's disease to analyze the severity of the syndrome of non-motor manifestations, creat a program of physical therapy, taking into account the diversity and peculiarity of the pathogenesis links of the study pathology. The patient condition should be studied in the form of an objective examination of neurological symptoms, an analysis should be performed according to the history collection, subjective studies and cognitive functions of patients with Monreal scale for the study of cognitive functions (MOСA), to process the data obtained. Having systematized the data of all studies, it is necessary to develop an effective physical therapy program ( in combination with physical exercises, manual therapy, therapeutic massage, hirudo, apitherapy, and nutritional correction) of non-motor cognitive manifestations of Parkinson's disease in order to slow of the progres underlying disease.
The Effect of Physical Therapy on Vegetative-Vascular Non-Motor Manifestations of Parkinson's Disease
Keywords: немоторні когнітивні вияви хвороби Паркінсона; фізична терапія; non-motor cognitive manifestations of Parkinson's disease; physical therapy