Застосування трансдисциплінарного підходу при вивченні тафальних ландшафтів воєн - Міщенко, Олена Віталіївна (Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, 2025)
Обґрунтовано зміст поняття трансдисциплінарність як форму міждисциплінарного підходу. Сформульовано трактування терміну тафальний ландшафт. Визначено основні науки та ненаукові джерела, здобутки яких доцільно застосовувати під час вивчення тафальних ландшафтів, зокрема: сакральне ландшафтознавство, історія, політологія, суспільна географія, етнокультурні цінності суспільства. Здійснено аналіз розміщення пам’яток історії України, які приурочені до військових поховань. Виявлено 70 пам’яток, представлених меморіалами та братськими могилами, які зруйновані/пошкоджені внаслідок російської агресії.
Keywords: трансдисциплінарний підхід; тафальний ландшафт; війна; Україна