Трилогія Кастуся Акули „Гореватка” в контексті літератури при зберіганні різних коренів - Мішчанчук, Микола; Mishchanchuk, Mykola (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
У статті розглядається проблема зберігання національної самобутності білоруського народу на прикладах творчості Кастуся Акули − письменника-емігранта, автора романтичної трилогії „Гореватка”. Трилогія невизнаного в метрополії автора поставлена в контекст літератури Білорусі й сусідніх із нею країн про Батьківщину, про витоки національного менталітету, шляхи його збереження в екстремальних умовах. The article is devoted to the problem of rational identity in literary heritade of Kastus Akula – a Belarusian emigrant writer, the author of the trilogy „Gorevatka”. The trilogy of the non-acknowledged in the metropolis author is analized in the context of Belarusian literature and the literature of the neighbouring countries. The major aspects on which the research is based are motherland, national mentality, the ways of preserving it in extreme circumstances.
Trilogy of Katrusya of Shark „Garavatka” in the context of literature at hide domestic punishments
Keywords: батьківщина; family; національний менталітет; national mentalitet; пафос; fervor; самобутність народу; the identity of the people; духовність; spirituality