Біорізноманіття пропонованого ландшафтного заказника місцевого значення «Обрічки» (Маневицький район, Волинська область) - Коцун, Лариса Олександрівна; Сухомлін, Катерина Борисівна; Кузьмішина, Ірина Іванівна; Лісовська, Тетяна Павлівна; Коцун, Борис Борисович; Kotsun, Larysa O.; Sukhomlin, Kateryna B.; Kuzmishyna, Iryna I.; Lisovska, Tetiana P.; Kotsun, Borys B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Досліджено природні особливості території Черевахського лісництва кв. 12-14 державного підприємства «Маневицький лісгосп». Показано, що найбільшу фітосозологічну цінність пропонованої для заповідання території становить Picea abies на південній межі ареалу, яка має природне походження і місцями утворює унікальні острівні автохтонні ялинники. З ялинниками пов'язаний рідкісний вид. занесений до «Червоної книги України» - Lycopodium annotinum. Виявлено рідкісний вид Piatanthera bifolia, регіонально рідкісний Rhynchospora alba та пропонований до охорони Sarothamnus scoparius. На досліджуваній території зустрічаються рідкісні види тварин - Ciconia nigra, Milvus milvus, Tetrao tetrix, Tetrao urogallus, Grus grus та Lutra lutra. Лише в автохтонних ялинниках гніздяться в Українському Поліссі такі види птахів, як Milvus milvus, Loxia curvirostra, Regulus regulus; тут зустрічаються регіонально рідкісні види: Camponotus heiculeanus та Gaurotites wasastjernai. Науково обґрунтовано необхідність створення на даній території ландшафтного заказника місцевого значення «Обрічки».

The work was executed at the Departments of Botany and Zoology of Lesya Ukrainka WNU. Natural features of the area Cherevaha's Forestry kv.12-14 state enterprise "Manevichi forestry" are studied. The fitosozological greatest value for the proposed conservation area is Picea abies natural origin, which sometimes forms a unique island spruce forests on the southern boundary of area. The rКrО sЩОМТОs ШП ЭСО "RОН BШШФ ШП UФrКТЧО» Lycopodium annotinum is associated with fir. The rare species Platanthera bifolia, regionally rare Rhynchospora alba and proposed for protection Sarothamnus scoparius are discovered. The rare species of animals – ɋɿɫɨnia nigra, Milvus milvus, Tetrao tetrix, Tetrao urogallus, Grus grus and Lutra lutra are inhabited at the study area. The species of birds such as Milvus milvus, Loxia curvirostra, Regulus regulus nest at only autochthonous spruce in Ukrainian Polesie. Here there are regionally rare species of Camponotus heiculeanus and Gaurotites wasastjernai. The landscape reserve of local importance "Obrichky" is necessary to create in the area from the point of view of science.
Biodiversity of the proposed landscape reserve of local importance "Obrichky" (Manevichsky district, Volyn region)
Keywords: острівні ялинники; ландшафтний заказник; рідкісні тварини; рідкісні рослини; «Обрічки»; spruce island; landscape reserve; rare animals; rare plants; «Obrichky»