Електрична активність кори головного мозку в спортсменів під час вербальної діяльності. - Моренко, Алевтина Григорівна; Іванюк, О. А.; Morenko, A. G.; Ivanyuk, O. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
Досліджено особливості просторової синхронізації біопотенціалів кори головного мозку в тета-діапазоні ЕЕГ спортсменів, які з раннього віку займалися ациклічними видами спорту, в таких експериментальних ситуаціях: у стані функціонального спокою(фон) із заплющеними очима та під час виконання вербальних завдань (на увагу й мислення). Вербальна діяльність на фоні загальної синхронізації тета-ритму супроводжувалася зростанням когерентності в задньолобній і тім’яній частках правої півкулі із центрально-лівою часткою кори головного мозку під час виконання тесту “Мислення” порівняно із виконанням тесту “Увага”. The features of spatial synchronization of biopotentials of cortex were studied in a theta-range of EEG of sportsmen which from early age are engaged in the acyclic types of sport in such experimental situations: in the state of functional rest (background) with the closed eyes and at implementation of verbal tasks (on attention and thinking). Verbal activity, on a background general synchronization of theta-range accompanied growth of coherentness in to back-frontal and to parietal particles of right hemisphere from centrally left by the particle of cortex during implementation of test “Thinking” by comparison to implementation of test “Attention”.
Electric activity of a cerebral cortex at sportsmen during the verbal activity.
Keywords: когерентний аналіз; вербальна діяльність; увага; мислення; тета-ритм; просторова синхронізація; coherent analysis; verbal activity; attention; thinking; theta-range; spatial synchronization